Kiedy myślisz o budowie mięśni, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci na myśl, jest białko? Nie zrozum nas źle. Faktem jest, że musisz spożywać określoną ilość białka (i kalorii), aby zbudować umięśnioną i szczupłą sylwetkę. Jednak początkujący kulturyści często zapominają o znaczeniu innych czynników, takich jak: mikroelementy, sen i sprawność [...]
[...] i o ~9.2% u niewytrenowanych, znacząco skrócił czas potrzebny do osiągnięcia szczytowej mocy oraz wpłynął na średnią moc. Nie odnotowano wpływu na masę mięśni i tkanki tłuszczowej, gdyż po pierwsze, dawka beta-mimetyka była za mała, a po drugie, nie wprowadzono zmian w diecie. Beta-mimetyki nie są „cudownymi pigułkami na [...]
Tarczyca jest niewielkim gruczołem, który znajduje się w okolicach szyi i posiada kształt zbliżony do "motyla". Pomimo że jest ona mała, odpowiada za bardzo ważne funkcje, wpływając m.in. na tempo pracy serca i tempo metabolizmu. Tarczyca odpowiada również za proces termogenezy, jak i wykorzystanie składników pokarmowych diety. Co warto [...]
[...] zapalnego oraz zapobieganiu lub kontrolowaniu stresu oksydacyjnego. Jeśli intensywnie trenujesz, to serce bije o wiele szybciej niż normalnie, nasila się przepływ krwi przez tkanki, z płuc pozyskiwane jest więcej tlenu. Wiąże się z tym zjawisko stresu oksydacyjnego, gdyż tlen jest mieczem obosiecznym, z jednej strony jest niezbędny dla [...]
Kolagen jest powszechnie występującym białkiem należącym do białek włókienkowych. Stanowi 25% masy protein w organizmie człowieka. Buduje np. elementy tkanki łącznej (więzadła, ścięgna), zapewnia elastyczność skórze (obok włókien keratynowych), podtrzymuje strukturę kości i zębów, jest ważny dla podtrzymania funkcji, jakie spełniają kości. [...]
[...] produktem, a dzieci niechętnie je zjadają. W wieku dorosłym zaczyna się dostrzegać ich zalety i prozdrowotny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej można zaspokoić więc nią głód. Plusem jest dodatkowo to, że węglowodany w niej zawarte pochodzą z błonnika, czyli po jej zjedzeniu czujemy większą sytość. [...]
[...] doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że dieta i trzymanie się jej określonych zasad jest podstawą kształtowania sylwetki. Dotyczy to zarówno budowy masy mięśniowej, redukcji tkanki tłuszczowej, zwiększania siły czy poprawy wytrzymałości mięśni. Przyrządzanie i kiedy spożywać SFD Nutrition Dziki Chicken Uzależnione jest oczywiście od braków [...]
[...] z 52.97 ± 12.12 kg do 54.89 ± 13,43 kg); wzrost o 3.6%, maltodekstryny (53,14 ± 11,35 do 54,19 ± 10,74 kg); wzrost o 2%, Pod względem redukcji tkanki tłuszczowej: WPC: 18,70 ± 7,38 do 17,16 ± 7,18 kg; spadek o 8.2% wołowina: 16,43 ± 5,71 do 14,65 ± 5,41 kg; spadek o 10.8% kurczak (17,58 [...]
Kwasy z rodziny omega-3, czyli α-linolenowy, eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) odgrywają ogromną rolę w naszym organizmie. Niestety współczesne diety zawierają więcej kwasów z rodziny omega-6 i omega-9. Podsumowanie Zmiany te były istotnie skorelowane ze zmniejszeniem stężenia kortyzolu. Z kolei odwrotne efekty odnotowano w drugiej [...]
Różne rodzaje treningu przynoszą odmienne efekty redukcyjne, jednak największe znaczenie ma i tak stworzenie odpowiedniego deficytu kalorycznego. To daje nam odpowiedź na pytanie czemu większość ludzi regularnie trenujących aerobowo np. na maszynach nie odnotowuje zadowalających efektów. Nie jest też dobrą strategią ograniczanie wydatku [...]
Dobry sen w nocy jest bardzo ważny nie tylko dla naszego samopoczucia, ale dla ogólnej kondycji zdrowotnej organizmu. Taka regeneracja sprawia, że Twój organizm jest w stanie funkcjonować w dzień. Funkcjonować, czyli pracować, uczyć się, zajmować domem, dziećmi, realizować swoje pasje, trenować, a także po prostu żyć pełną piersią. Sen pomaga [...]
Wprawdzie ludzki organizm potrafi syntetyzować witaminę D3 z cholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania UV, to jednak w naszej strefie geograficznej możliwość ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest ograniczona i dla nas witamina D3 jest niezbędnym składnikiem pokarmowym. Dzisiaj mamy o tyle lepszą sytuację, że wiele produktów [...]
Czasem w dziale suplementacji na SFD spotykamy się z tematami, w których to autorzy pytają co zrobić, aby zachować jak najwięcej wypracowanych efektów podczas cyklu suplementacyjnego, bazującego na kreatynie. Czy warto zmienić trening? Czy trenować lżej na okres "oczyszczenia organizmu"? Czy zmienić coś w diecie? Jak postępować? Kolejny element [...]
[...] które pozwalają wykorzystać im ogromne ilości białek, jest jedynym ze słusznych powodów. Otóż okazuje się, że znaczne ilości białka w diecie pomagają w obniżeniu ilości tkanki tłuszczowej, co zostało zbadane przez naukowca Jose Antonio, a wyniki ukazały się w czasopiśmie Journal of the International Society of Sports Nutrition. Ile [...]
Bardzo często się zdarza, że po redukcji tkanki tłuszczowej wiele osób dość szybko odzyskuje utraconą masę. Czasami w ciągu paru miesięcy, innym razem szybciej. Dlaczego tak ciężko jest nam utrzymać niższą wagę i zgrabną sylwetkę? Okazuje się, że jednym i dość mocnym winowajcą jest hormon odpowiedzialny za kontrolowanie uczucia głodu. Hormon, o [...]
[...] – tylko taka interwencja może kosztować zdrowie. U jednego z kulturystów stosowanie nieznanego produktu z czarnego rynku doprowadziło do wycięcia 11 cm x 5 cm x 5 cm tkanki z mięśnia dwugłowego ramienia. Po kilku miesiącach musiał się poddać operacji w drugim bicepsie. Kolejny zawodnik stosował olej sezamowy. Badanie MRI u 40-latka [...]
[...] wagi i tłuszczu brzusznego. Pieczywo tuczy w nadmiarze, tak samo, jak inne źródła węglowodanów i tłuszczów. Referencje: Barbara Hołub „Co jeść aby przyspieszyć budowę tkanki mięśniowej”. Bautista-Castaño I1, Sánchez-Villegas A, Estruch R, Martínez-González MA, Corella D, Salas-Salvadó J, Covas MI, Schroder [...]
Niektórych autorów tekstów o dopingu ponosi fantazja. Sugerowali oni np., iż nandrolone ma działanie przeciwbólowe. Oczywiście, wspomniany artykuł nie miał odniesienia do żadnych badań naukowych, bo one nie istnieją. Niektórzy autorzy posługują się metodą wybierania dogodnych dla siebie fragmentów eksperymentów, ignorując pozostałą treść badania. [...]
Sezon plażowy w pełni. Całymi garściami korzystamy z kąpieli słonecznych. Promienie słoneczne wróciły do łask po tym, gdy badania naukowe wykazały, że są najlepszym źródłem witaminy D, a witamina D jest najlepszą ochroną przed wieloma chorobami, m.in. nowotworami i infekcjami wirusowymi. Z opalaniem, jak ze wszystkim w życiu, nie można jednak [...]
[...] skład ciała, ale także sprawia, że jesteś mniej funkcjonalna i bardziej podatny na upadki. Wielu wątłych, starszych dorosłych, których widzisz, ma dużo mniejszą siłę i mniej tkanki mięśniowej niż we wcześniejszych latach swojego życia. Co powoduje sarkopenię? Częściowo spowodowana jest ona zmianami hormonalnymi zachodzącymi po menopauzie, ale [...]